Sectiune a gsp.ro
Tine-ma minte! Inregistrare

Fotbal

Beto a plecat la Euro marcat de perioada CFR: "La voi se vorbeşte mai mult decît se joacă!"

Portarul lusitan nu înţelege de ce oficialii lui CFR nu l-au mai căutat de la celebrarea titlului

Beto (30 de ani) a vorbit despre titlul cîştigat cu CFR, le-a transmis şefilor de la Cluj că e dezamăgit, dar a încheiat dialogul pe un ton foarte optimist, avînd în vedere că speră să joace încă din primul minut la Campionatul European, unde Portugalia va întîlni Germania în primul meci al grupei.

- Beto, pentru mulţi fotbalişti e deja vacanţă, dar tu te pregăteşti de partea cea mai intensă.
- Să ştii că pentru mine a fost un mare risc să vin în România. Nu ştiam la ce să mă aştept şi îmi doream foarte mult să nu ies din vederile echipei naţionale. Pentru asta pot să le mulţumesc celor de la Cluj, mi-au dat şansa de a fi la acest Euro, dar am văzut multe lucruri pe parcursul unui an pe care nu credeam să le trăiesc vreodată.

- La ce te referi mai exact?
- Au fost foarte mult episoade ciudate, nici nu ştiu de unde să încep. Am rămas mut cînd am văzut acel spectator de la meciul dintre Petrolul şi Steaua, apoi au fost şi incidentele de la meciul cu Universitatea Cluj. Nu vreau să par ca un judecător sau să blamez România pentru ceva anume. Din contră, ştiu să respect oamenii, dar aceasta este realitatea voastră. Sincer, îţi spun că eu prefer să trăiesc în realitatea mea.

- Cum a fost...
- Ca să nu mai menţionez de show-ul televizat care există în fiecare zi. Pentru asta chiar nu am explicaţie. Se vorbeşte mai mult decît se joacă. În România, starurile nu sînt jucătorii, aşa cum sînt în toate campionatele normale. Vedetele sînt cei care apar pe la televizor, care jignesc şi care vorbesc despre prietenele şi nevestele jucătorilor. Nu m-aş putea obişnui niciodată cu aşa ceva.

- Te referi şi la persoanele care vă acuză că aţi făcut blaturi?
- Ştii, Chelsea a cîştigat Liga Campionilor, deşi nu era favorită. Deşi multora le-a fost greu să accepte acest lucru, la finalul sezonului au avut puterea să-i felicite. Asta înseamnă să îţi respecţi în permanenţă adversarul. În România, nu există respect pentru adversarul tău, nu există nici o limită.

"Sper să încep titular la Euro"
- Crezi că CFR a făcut notă discordantă?
- Bineînţeles! Uite, de exemplu, Arpi a vorbit de patru-cinci ori în tot sezonul şi atunci a făcut-o pentru că a avut ceva de spus concret. Nu a povestit baliverne.

- Din ce spui, pare că nu a fost nimic pozitiv în experienţa ta la Cluj.
- Nici vorbă! Pentru mine a fost o mare mîndrie şi bucurie să pot cîştiga titlul în altă ţară decît în Portugalia. M-am bucurat enorm cînd în ultima etapă am putut să sărbătoresc cu steagul ţării mele o asemenea performanţă, iar această şansă mi-a dat-o campionatul românesc. Să ştii că eu ştiu să fiu recunoscător, dar aceste lucruri, acel fotbal care are de multe ori şi calitate, s-ar putea desfăşura mult mai sănătos într-o altă realitate.

- Mai putem discuta de viitorul tău la CFR?
- Aici este o situaţie mai delicată. Din ce am aflat, CFR şi-a luat deja un alt portar. Şi uite, chiar sînt puţin supărat pe oficiali. Am dat totul şi m-am implicat total pentru echipă, iar ei nu m-au mai întrebat nimic de cînd s-a terminat sezonul. Puteau să îmi spună că au găsit altă soluţie, un dialog cred că meritam şi eu. Viitorul meu depinde de Porto, pentru că am în continuare contract, iar să revin la CFR...nu se ştie niciodată.

- Cum trăieşti zilele acestea. Ai semnale că vei juca la Euro?
- Pentru un fotbalist este un moment fantastic să aibă parte de asemenea trăiri înainte de un turneu final. Sîntem foarte încrezători, iar eu personal sper că voi juca, mai ales că primul meci va fi unul foarte dificil pentru că întîlnim Germania. În ultimele meciuri de pregătire, am jucat o partidă întreagă, iar ceilalţi doi portari au evoluat fiecare cîte o repriză. Premise există. Am încredere totală în forţele mele şi să ştii că simt sprijin şi din partea antrenorului.

27 de meciuri a jucat Beto pentru CFR în sezonul trecut

3,2 milioane de euro este preţul lui Beto pe piaţa transferurilor

"Am învăţat multe din experienţa din România pentru că am avut parte de momente de cumpănă, dar şi de împliniri deosebite"
Beto, portar CFRStudiul de Audienta si Trafic Internet
paykasa - paykasa kart